Jeansnörd – föreläsning med Anders Kärrman på Röhsska Museet 12 sep

2019-09-12 | 18:30 - 19:30
Röhsska Museet

Arbetsplagget som blev världens vanligaste modeplagg

En textil tidsresa där ett arbetsplagg för guldgrävare utvecklades till världens vanligaste modeplagg. Hur började egentligen historien där vi exploaterar det nu så hållbarhetsmässigt ifrågasatta materialet bomull och hur behöver vi förhålla oss till det i framtiden. En tidsmässig överblick med fokus på material men också modets utveckling och hur modeller och utformning har skiftat genom decennierna. Det blir en djupdykning i tygkonstruktionen av denim och förutsättningarna för tygframställning och tygkonstruktion. Det kommer att slås hål på några myter och föreställningar kring jeans och denim och vart är jeansmodet och utvecklingen påväg?! Några spaningar om nuläget och framtiden ges.

Retro, hållbarhet och utveckling kommer att prägla presentationen men också ta upp frågeställningar som: Hur förhåller jag mig som konsument till jeansmodet hållbart och klimatsmart med ett så begränsat avtryck som möjligt?

Föreläsare Anders Kärrman, engagerad och driven textilnörd och föreläsare, är utbildad textilingenjör vid Textilhögskolan i Borås och driver eget bolag, Textile Support, med främst utbildning och rådgivining inom textila material och tygframställning både inom mode och inredningstextil.

Anders har en bakgrund som vävare i textilindustrin, lärare på Textilhögskolan och numera utbildare i eget bolag inom textila material och tygkunskap med uppdrag bl a på Tillskärarakademierna i Göteborg och Malmö, Modevetenskap i Lund, Malmstensskolan i Stockholm och Träcentrum i Nässjö.

Arrangörer: TEX! – Nätverket Modebransch Gbg och Röhsska Museet

Kategori: Göteborg