Webinarie Hållbart Näringsliv del 2

2020-11-17 | 13:00 - 15:00
Online
Designa hållbart – Metoder för att designa cirkulärt
Jonna Häggblom arbetar som Circular Design Strategy Lead på det Berlin-baserade företaget circular.fashion som driver en digital plattform för cirkuläritet inom mode. Företaget utbildar modemärken och designers världen över inom cirkulär design samt utvecklar digitala lösningar för att etablera en infrastruktur för cirkulärt mode och skapa mer transparens och spårbarhet inom värdekedjan.
Jag kommer att diskutera hur man designar för cirkuläritet, och vilka val i design/material-val processen som har en påverkan på ett plaggs möjlighet att återanvändas och återvinnas. Jag kommer att gå igenom designstrategier för funktionell och emotionell hållbarhet, mono-material, moduläritet, omvandligsbarhet med flera.
Val i designprocessen
Mats Johansson ska prata om “Medvetna val i designprocessen. Miljövänligt, cirkulärt, långlivat? Går det att kombinera?”
Mats Johansson är textilingenjören som under hela sitt liv arbetat med utveckling av textila material, produkter och processer. Mycket har kretsat kring tekniska och funktionella material som tex utvecklingen av komfortegenskaper i skalkläder, vävar för airbags i bilar eller konstruktionen av cykelhjälmen “Hövding”. Mats har arbetat både som anställd och som egen företagare och varit verksam i alla världsdelar utom Australien. Sedan 2010 arbetar han på Högskolan i Borås, först som lärare och utbildningsansvarig för textilingenjörsutbildningen och på senare år i innovationsplattformen Smart Textiles. Under den senaste 10 årsperioden har arbetet varit fokuserat och baserat på frågor gällande Hållbar utveckling och speciellt med material-miljö som utgångspunkt.
DEL 2: VAD?
Här gräver vi djupare ner i strategier och systematik kopplat till hållbarhetsarbetet och hur du kommunicerar det genom din hållbarhetsredovisning. Är du ett företag med textil inriktning fördjupar vi oss även inom hållbar design, utveckling och produktion.
HÅLLBART NÄRINGSLIV som är ett samarbete mellan Textile & Fashion 2030, Circular Hub, Borås INK och Marketplace Borås där vi erbjuder dig som företagare att delta i kreativa live-webinarium via länk. Har du missat tidigare webinarier kan du se de på våra hemsidor.